Evi Tahliye Ettim, Ev Sahibi Anahtarı Teslim Almıyor Ne Yapabilirim?

Evi Tahliye Ettim, Ev Sahibi Anahtarı Teslim Almıyor Ne Yapabilirim?

Konutun tahliyesi konusunda anahtar teslimi büyük bir öneme sahiptir. Çünkü anahtarın teslim edildiği tarih kira sözleşmesinin hukuken sona erdiği tarihtir ve kiracının kira sözleşmesinden kaynaklanan sorumlulukları bu tarih itibariyle son bulur.

Kiracı ve kiralayan arasında anahtar teslimi ile ilgili bir uyuşmazlık çıkarsa kiracı anahtarın usulüne uygun şekilde teslim edildiğini yazılı delil ile ispat etmesi gerekir. Kiracı anahtarı teslim ettiğini ispatlayamazsa anahtar teslim tarihi kira sözleşmesinin sona erdiği tarih kabul edilir.

Peki, ev sahibi anahtarı teslim almaktan kaçınıyorsa ne yapılmalıdır?

  1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak tevdi mahalli tayini istenebilir.
  2. İcra dosyasına anahtar teslim edilebilir.
  3. Notere anahtar teslim edilebilir.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 18.12.2019 tarih 2019/5312 E. 2019/10232 K. sayılı ilamı ile de bu durum açıklanmıştır:

“Kiracının, kira bedelini ödeme yükümlülüğü kiralananın, kiraya verene usulüne uygun teslimine kadar devam eder. Kiralananın tahliye edildiğinin (kiracının kiralananı iade borcunu yerine getirdiğinin) kabul edilebilmesi için, kiralananın fiilen boşaltılması yeterli değildir; anahtarın da kiralayana teslim edilmesi gerekir. Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından kabul edilmemesi; başka bir ifadeyle, tahliye tarihinin taraflar arasında çekişmeli olması halinde; kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü, kiracıya aittir. Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar olunmalıdır. Kiralayanın anahtarı teslim almaktan kaçınması durumunda kiracının mahkemeye müracaatla tevdi mahalli tayini, icra dosyasına ya da notere anahtarın teslimi suretiyle anahtar teslim yükümlülüğünü yerine getirmiş olması gerekir.

Somut olayda; Davaya dayanak 01/09/2011 başlangıç tarihli 15 yıl süreli kira sözleşmesinin varlığına ilişkin, taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmede kira bedeli aylık 2.500TL, yıllık 30.000TL olarak kararlaştırılmış olup, hususi şartlar (1). maddede " Yıllık kira bedeli olan 30.000TL'den iki yıllık olarak 60.000TL peşinen kira kontratının imzası ile elden ödenmiştir. " hususu belirtilmiştir. Davalı kiraya veren tarafından takibe itiraz dilekçesinde; borca, faize ve tüm ferilerine itiraz ettiği bildirilmiş, yargılama sırasında ise davaya karşı cevap dilekçesi sunulmamıştır. Mahkemece ibraz edilen kira sözleşmesi üzerinde durularak, bu sözleşmeye karşı davalının beyanı alınmalı, davalının sözleşmedeki imzasını inkar etmesi halinde gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılmalı, bundan sonra, kiracının kira sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinin anahtar teslimine kadar devam ettiği ilkesi gereğince; Mahkemece tahliye tarihi ve anahtar teslimi üzerinde durularak, tahliye tarihine göre davalı kiraya verenin iade yükümlüğünün bulunup bulunmadığı yönünden değerlendirme yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.”

WhatsApp Destek Hattı