Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu

İcra İflas Kanununun 167 ve devamı hükümlerinde alacağı kambiyo senedine bağlı alacaklının özel olarak başvurabileceği icra takibi yolu hüküm altına alınmıştır.  

Kambiyo senetleri temel borç ilişkisinden bağımsız olarak kayıtsız şartsız ödeme taahhüdü içeren belgelerdir. Türk Ticaret Kanunu’na göre kambiyo senetleri poliçe, bono ve çektir.  

Alacaklının elinde kambiyo senedi bulunuyorsa kambiyo senetlerine özgü haciz yolunun tanıdığı kolaylıklar sebebiyle alacağını kolayca elde edebilir. 

Peki kambiyo senetlerine özgü icra takibinin aşamaları nelerdir? 

Takip Talebi 

Takip talebi İİK madde 58 hükmü uyarınca genel haciz yoluyla icra takibinde nasıl hazırlanıyorsa o şekilde hazırlanır. Ancak burada ek olarak kambiyo senedinin aslını ve borçlu sayısınca tasdikli örneğini sunması gerekmektedir. Kambiyo senedinin aslı itiraz süresi boyunca icra dairesinde kalması gerekir. Aksi durumda ödeme emrinin iptal edilmesini talep edebilir.  

Ödeme Emri 

Alacaklı takip talebinde bulunduğunda icra müdürü iki hususu inceledikten sonra senedin bir sureti ile birlikte ödeme emrini borçluya gönderir. Bu hususlar şunlardır: 

  1. Senet kambiyo senedi niteliğinde mi?
  2. Kambiyo senedinin vadesi geldi mi? 

Ödeme emrinde bulunması gereken kayıtlar İİK madde 168’de sayılmıştır. Buna göre ödeme emrinde şu kayıtların bulunması gerekir: 

  • Takip talebinde yazılması gereken kayıtlar 
  • Borcun ve takip masraflarının on gün içinde ödeme emrinde yazılı olan icra dairesine ait banka hesabına ödenmesi ihtarı 
  • Senet kambiyo senedi vasfını haiz değilse, beş gün içinde icra mahkemesine şikayet etmesi gerektiği 
  • Kambiyo senedindeki imza kendisine ait olmadığı iddiasında ise bunu beş gün içinde açıkça bir dilekçe ile icra mahkemesine bildirmesi gerektiği 
  • Borçlu olmadığı veya borcun itfa edildiği veya mehil verildiği veya alacağın zaman aşımına uğradığı veya yetki itirazını sebepleri ile birlikte beş gün içinde icra mahkemesine bir dilekçe ile bildirerek icra mahkemesinden itirazın kabulüne dair bir karar getirmediği takdirde cebri icraya devam olunacağı ihtarı 
  • İtiraz etmez veya borcu ödemezse 10 gün içinde mal beyanında bulunması gerektiği 

Borçlu 5 gün içinde ödeme emrine itiraz edebilir. Ödeme emrine itiraz imzaya itiraz ve borca itiraz olmak üzere iki şekilde de yapılabilir. Ödeme emrine itiraz hakkında daha fazla bilgi için linke tıklayabilirsiniz.  

İİK madde 169 hükmü uyarınca borçlunun yapacağı itiraz satış işlemi dışındaki icra işlemlerini durdurmaz.  

İİK madde 169/a hükmü borçlunun yapacağı itirazın nasıl inceleneceğine ilişkindir. Madde metnine göre borçlu borcunun olmadığını veya itfa veya imhal edildiğini ancak resmi veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispatlayabilir.  

Borçlu borcunun olmadığını veya itfa veya imhal edildiğini ispat ederse itiraz kabul edilir. İtiraz kabul edildiğinde takip durur. İtirazın kabulü halinde alacaklının başvurabileceği yollar “Ödeme Emrine İtiraz” adlı yazımızda açıklanmıştır.  

Haciz ve Satış 

Borçlu ödeme emrine itiraz ederse veya itiraz reddedilirse alacaklı dosya kesinleştikten sonra haciz işlemlerine başvurabilecektir. Alacaklı, ödeme emrinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde haciz işlemlerini yapabilir.  

İİK madde 106 satış talebini düzenlemiştir. Madde metnine göre: 

“Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabidir.” 

Alacaklı veya borçlunun 1 yıl içinde satış talep etmesi ile haczedilen mallar paraya çevrilecektir.  

Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu, deneyim ve bilgi gerektiren bir işlemdir. Hak kayıplarının olmaması için deneyimli Eskişehir İcra Avukatından hukuki yardım almak gerekmektedir.  

Sizin de elinizde kambiyo niteliği taşıyan bir senet bulunuyorsa iletişime geçebilirsiniz.  

 


WhatsApp Destek Hattı