Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku Davaları

Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku Davalarının Konusu Nedir?

Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku kapsamında çeşitli davalar, mülakatlar ve başvurular yapılmaktadır. Yabancıların Türkiye’de bulunduğu zaman zarfında ikamet edebilmesi ve kendini ülke sınırlarında koruyabilmesi için hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Gerçekleşen bu hukuki düzenlemelerin beraberinde bazı başvurularda bulunulması ve beraberinde hareket edilmesi gerekir.

Kişisel başvurular ve beraberinde mülakat esnasında kişinin haklarını korumak, gerekli evrakları toplayabilmek adına avukat desteği gerekmektedir. Avukatların bu noktada seçilmesi doğrultusunda daha doğru ve eksiksiz süreç işleyebilmektedir. Şayet Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında işlem yapılması gerekiyorsa itina ile hareket edilmesi gerekir.

 

Mülteci Hukuku Nedir?

6458 sayılı bulunan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında mülteci kanunu bulunmaktadır. Bahsedilen bu kanunun Türkiye’de çeşitli sebeplerden bulunan yabancıların korunması amaçlanmaktadır. Belirli nedenlerden dolayı ülkeye giriş yapan yabancıların uluslararası kapsamda haklarının doğması hedeflenir.

Türk vatandaşlığı bulunmayan kişi ya da kişilerin hakkını korumak amacıyla oluşmuştur. Ülke sınırlarına giriş yapan bireylerin valilik başvuruları ve beraberindeki süreci belirlemek amacıyla oluşturulmuştur. Var olan hakları doğurmak, sınırlar içerisinde yaşamayı yasal hale getirmek için oluşturulmuştur.

 

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Kapsamındaki Türler Neler?

Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku kapsamında çalışan avukatlar, kişilere belirli koşullarda hizmet vermektedir. Ancak öncesinde kişilerin kanun kapsamında hangi koruma türüne girdiği netleştirilmelidir. Çünkü kanun kapsamında koruma türleri değişiklik gösterecektir. Genel itibari ile var olan koruma türleri şu şekildedir:

Mülteci

Şartlı mülteci

İkincil koruma

 

1 – Mülteciler

Yalnızca Avrupa ülkesinden çeşitli sebeplere bağlı olarak ülke sınırlarına giriş yapan kişileri temsil etmektedir. Siyasi, yaşamı tehlikeye atan, gruptan dışlanmaya neden olan sebeplere bağlı olarak bireyin uluslararası koruma talebinde bulunması mümkün olacaktır. Özellikle kanun içerisinde başvuru sebepleri net olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku alanında çalışan avukatlar tarafından verilecek bilgiyle öğrenebileceğiniz gibi öznel sebepler de sayılabilir. Öznel sebeplerin özellikle kişiye korku yaratması yeterli olacaktır. Fakat bu sebepler Danıştay tarafından incelenip, karar neticesinde olumlu olması da garanti değildir. Mülakat sırasında kişinin aktardıklarına göre değişecektir.

2 – Şartlı Mülteci

Kanun kapsamında yer alan sebeplerden dolayı ülke sınırlarında bulunmak isteyen kişilere verilen koruma türüdür. Yalnız bu kavramın mülteci kavramından farkı bulunmaktadır. Mültecilerden farklı olarak Avrupa ülkelerinin dışından gelinmesi gerekir. Örneğin; İtalya’da yer alan bir birey başvuruda bulunursa şartlı mülteci değil, mülteci kavramı altında yer alacaktır.

3 – İkincil Koruma

Diğer iki koruma türünü kapsamayan ancak ülkede yer almak isteyen bireylerin kazandığı haktır. Mülteci ve Yabancılar Hukuku kapsamında özellikle üç durumdan birisinin taşınması gerekir. Bahsedilen bu özellikler yer aldığı müddetçe ikincil koruma kabulünün yapıldığı görülmektedir. Bahsedilen bu üç durum şu şekildedir:

  • Kişinin kendi ülkesine döndüğünde yaşam hakkının sonlanacağı (ölüm cezası) durumla karşı karşıya kalması,
  • Onurunu kıran, gurur zedeleyen, işkence ve insanlık dışında yer alan muameleye maruz kalma,
  • Silahlı çatışma ve durumlar neticesinde tehdit altında bulunma.

Kişinin bu durumlardan birisini en az karşılaması gerekmektedir. Yalnız ölüm cezası vs. aldığı durumların sebebinde tecavüz, cinayet gibi sebeplerin olmaması gerekir. Örneğin alkollü araç kullanımı ya da alkol tüketmekten dolayı ölüm cezası alan bir birey ikincil koruma alabilir. Fakat cinayet, tecavüz gibi sebepler söz konusuysa ikincil koruma alınamaz.

 

Uluslararası Mülteci Hukuku Neden Bulunuyor?

Ülkemize başvuruda bulunan bireylerin haklarını korumak, haklarını doğurmak ve devlet onaylı ikametgah vererek takip edilebilmesi amacıyla bulunur. Vatansız, hayati tehlikesi bulunan ya da ciddi anlamda dışlanan bireylerin yaşanabilir ortama kavuşması amacıyla mevcuttur. Uluslararası hukuk kapsamında da desteklenerek her millet için ortak bir uygulamadır.

 

Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku Doğrultusunda Başvuru Nasıl Yapılır?

Farklı ülkeden gelerek koruma talebinde bulunan bireyin bizzat kendisinin başvuruda bulunması gerekir. Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku kapsamında da başvuruların kişisel olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Aksi durumda bireyin başvurusu kabul görmeyecektir. Aynı zamanda bu başvurular bulunulan şehrin valiliğine yapılmaktadır.

 

Uluslararası Korumaya Kimlerin Başvurması Mümkün?

Her ne kadar Eskişehir’de Mülteci ve Yabancılar Hukuku kapsamında farklı koruma başvurularında bulunulmak istese de belirli bir kimliğe sahip olunması gerekir. Bu kimlik kişinin taşıyacağı, yaşadığı duruma bağlı olarak kazanılmaktadır. Birey eğer; sahip olduğu din, dil, ırktan dolayı, bulunduğu gruptan dolayı dışlanıyorsa ya da siyasi nedenlerden dolayı tehdit altındaysa başvuruda bulunabilir.

Diğer taraftan başvuruda bulunacak kişiye dair canice davranışta bulunma ‘şüphesi’ ve düşüncesi dahi varsa başvuruda bulunamaz. Başvuruda bulunmak isteyen birey ciddi anlamda kültürü ve kamu düzenini tehdit ediyorsa başvuruda yer alamaz.

 

Eskişehir Mülteci ve Yabancılar Hukuku Mülakatlarında Avukatın Rolü Nedir?

Yabancının yer alacağı koruma başvurusu sırasında avukatların rolü bulunmaz. Kişisel olarak başvuruda bulunulması gerekir, avukat temsilci olarak yer alamayacaktır. Ancak avukatlar mülakat esnasında kişinin yanında bulunabilir, izleyebilir. Aynı zamanda başvuru sürecinde gerekli olan evrak ve kanıtların toplanmasında da avukat yer alacaktır.

 

Mülteci Mülakat Sonucu Ne Zaman Belirlenir?

Ülke sınırları içerisinde her ne kadar başvurular çoğunlukta olsa da bireyin net bir sonuçla karşı karşıya kalması hedeflenir. Kısa sürede sonuçlanması hedeflenen bu süreç başvurudan itibaren başlayacaktır. Başvuru sonrasında altı ay içerisinde sonuçların duyurulması hedeflenmektedir.

 

Uluslararası Koruma Başvurusunda Red Gelirse Ne Olur?

Mülakat esnasında kişinin kendini kanıtlayamaması, güven vermemesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak kurum tarafından red yiyebilir. Her ne kadar olumsuz sonuç ortaya çıksa da ilk 10 gün içerisinde itiraz davası açılabilmektedir. İtirazları avukat vekilliği kapsamında da yapmak mümkün olacaktır. Davanın sonucu açıklanana dek kişinin Türkiye sınırlarında kalması da mümkün kılınır.


WhatsApp Destek Hattı