Eskişehir İş Avukatı Hangi Hakları Savunur?
Eskişehir iş davası avukatı; iş hukuku ile ilgili bütün konularda hizmet sunar. Ayrıca işçi ve işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıklar sonucunda görülen davaların çözülmesi için avukatlık yapmaktadır. İş davası avukatı olarak görev yapan kişiler, işçi ve işveren haklarını savunur. Bununla birlikte işçiler tarafından açılan davalarda, hakların korunması adına hizmet yürütür.
İş hukuku avukatı ne iş yapar?
4857 İş Hukuku Kanunu’na göre;işveren ve işçi arasındaki uyuşmazlıkların, çekişmelerin çözülmesini sağlayan kişilerdir.Ayrıca avukatlaryalnızca bir alanda değil; miras hukuku, ceza hukuku, sosyal güvenlik hukuku, bilişim hukuku, iflas hukuku, icra hukuku, marka patent hukuku, aile hukuku vb. konularda da hizmet yürütür.
İş Davası Nedir?
Bir iş yerinde yapılan farklı nitelikteki haksızlıklara karşı açılan davalara, iş davası denir.Bu davalar işçi tarafından açılabildiği gibi işveren tarafından da çalışana açılır.Yani mahkeme, iki taraf içinde karar verme yetkisine sahip olmaktadır.
Bu davalarda mağdur olan kişiler, haklılığını ispatlamak zorundadır. Ayrıca iş hukuku davalarında önemli olan bir diğer nokta ise; davanın ilgili kişiler tarafından açılması ve takibinin yine ilgili kişilerce takip edilmesidir.
Eskişehir İş Davası Avukatı Hangi Hakları Savunur?
İş yerinde yaşanan pek çok problemin yargıda çözüm yolu mevcuttur. Eskişehir iş davası avukatı; işçi haklarına hâkim olarak çözüm odaklı bir dava sürecinin gerçekleştirilebilmesini için avukatlık hizmeti vermektedir.
Maaş alacaklarından tazminata, işçi haklarından işveren haklarına kısacası iş yerlerinde yaşanan bütün problemler konusunda; Eskişehir iş davası avukatı hizmet yürütür.Bu alanda hizmet yürüten iş mahkemeleriavukatı, hem işçinin hem de işverenin hakkını savunmakla yükümlüdür.İş davası avukatları genel olarak şu konularda hizmet sunmaktadır;
- Güncel mevzuata göre iş sözleşmesinin hazırlanması
- İş yeri ya da işçi güvenliği noktasında hukukidanışmanlık hizmeti
- Kıdem, ihbar ve işe iade konuları
- Yıllık izin ücreti hakkına ilişkin konular
- Çalışan ve işveren haklarının korunmasına ilişkinyürütülen davalar ve hizmet tespitidavaları
- Kötü niyet tazminatı ve mobbing tazminatları ile ilgili konular
- Fazla mesai ücreti, genel tatilücretleri ve hafta tatili ücretine ilişkin konular
- Ekonomik nedenlerle, performans düşüklüğü ve benzeri haklı sebeplerden dolayı iş sözleşmesinin feshi
- Bir iş yerinde çalışanların ölüm, iş görmezlik durumu ve iş kazası tazminatına ilişkin konular
- Üçüncü kişiler ve çalışanaçısından işverenin kusursuz sorumlulukları
Eskişehir İş Davası Avukatı Hangi Davalara Bakar? İş Hukukunda Önemli Davalar!
İş hukuku avukatıEskişehir ilindeiş yerinde yaşanan problemler sonucu açılan davalarda; davaların mağdur kişilerin lehine sonuçlanması için hizmet verir. Yani iş davalarıyla ilgili olarak Eskişehiriş hukuku avukatı danışma ve avukatlık desteği sunmaktadır. Böylelikle olası davalar konusunda en iyi kararı verebilmek ve istenilen başarılı sonuçları alabilmek mümkün olur.
Gelişmiş bir hukuk hizmeti çerçevesinde iş davası avukatı olarak bakılan davalar açıklanacak olursa, şu şekilde ifade edilir;
Eskişehir İş Davası Avukatı Hangi Davalara Bakar |
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Davaları |
Kıdem ve İhbar Tazminatı Davaları |
İşe İade Davaları |
İşçilik Alacakları ve Tazminat Davaları |
Mobbing (Psikolojik Taciz) |
1 –Eskişehir İş Davası Avukatı | Kıdem Tazminatı Davası
İş davası avukatı; kıdem tazminatı davasında işveren veya işçi vekili olarak müvekkillerinin haklarını savunmakla görevlidir. Bu davalarda işçi kıdem tazminatına sahip olabilmek için, bir iş sözleşmesi yapmış olmalıdır. Yani bahsedilen bu iş sözleşmesi sadece İş Kanunu kapsamında değil; Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu gibi benzeri kapsamlardan da doğabilir.
Ayrıca bu davalarda söz konusuişçi; dava açılmadan önce en az 1 yıl iş yerinde çalışmalıdır. 1 yıllık süreye tatil ve benzeri süreler dahil edilir. Ancak grev ve lokavt gibi sözleşmenin askıda olduğu süreler dahil edilmez. Bunun yanında çalışan işe başlarken 2 aya kadar deneme süresi verilmişse, bu sürede içindedir.
2 –Mobbing Davası (Psikolojik Taciz)
Açılan mobbing davalarında iş mahkemesiavukatı, hem işçinin hem de işveren avukatı olarakhaklarısavunmaktadır. Mobbing kelime anlamı olarak yıldırma, sıkıntı verme, baskı ve psikolojik şiddet şeklinde açıklanır. Bu noktada davanın açılabilmesi için bazı durumların iş yerinde yaşanması gerekir. Açıklanacak olursa;
Bir işçiye karşı yapılan davranışların mobbing olarak nitelendirilebilmesi için; öncelikle bu davranışların sistematik olması gerekir. Yani işçiye uygulanan davranışlar arasında bir bağlantı olmalıdır. Ayrıca çalışanlar için ifa edilen bir işte yıldırma amacını taşıması gerekir. Son olarak bütün bu davranışların çalışanın psikolojisine karşı bir tür şiddet niteliğinde olması şarttır.
3 – İhbar Tazminatı Davası
İş davası avukatı; ihbar tazminatı davalarında işçi ve işveren müvekkillerinin haklarını korur. İş sözleşmesi kapsamında bütün işçi ve işverenler gerekli yükümlülükleri yerine getirmelidir.Hem işçi işveren tarafından verilen talimatlara uymalı hem de işveren çalışanlarının ücretini doğru ve zamanında ödemelidir. Ayrıca iki tarafında yükümlü olduğu bir diğer husus ise ihbardır.
İhbar hususu kısaca; iş hukuku alanındailgili düzenlemeleri uyarınca tarafların üstüne düşen görevi yapması ve eğer yapmazsa cezalandırılmasıdır. Bu noktada sözleşme gereği öngörülen şekilde veyazamanında görevlerini yerine getirmeyen taraflar; işçi avukatı veya işveren avukatı aracılığıyla açılan davaların sonuçlarına katlanır.
4 –İşe İade Davası
İş hukuku davalarında; iş hukukuavukatları haklarını alamamış işçi ve işverenleri her zaman savunmalıdır. Bir işçi, işe iade davası açabilmek için; fesih bildiriminde sebebin olmadığı veya sunulan sebebin geçerli olmadığı iddiası ile başvuru yapmalıdır. Bu dava fesih bildirim tebliğindensonrakibir ay içinde iş mahkemesine açılmalıdır.
Ayrıca işçi davayı açabilmek için; iş yerinde en az 30 işçi olmalı, sigortaya göre en az 6 aylık kıdemi bulunmalı ve belirsiz süreli iş sözleşmesine tabi olarak çalışmalıdır. Tüm bunların yanında işveren tarafından yapılan fesihle beraberilgili işçilerin bütün yasal hakları ödense de; haklarını savunmak isteyen işçiler bu davayı açabilir.