Eskişehir Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Eskişehir ceza avukatı; ceza hukukuna ilişkin ve infazı ilgilendiren davalara bakmaktadır. Bu avukatlar kanunda suç ve ceza olarak kabul edilen konulardasavcılık tarafından hakkında soruşturma açılan kişileri savunurlar. Ceza avukatı olarak hizmet verenler; suçlu durumuna düşen kişilerin nasıl bir yol izleyecekleri hakkında bilgi verirler.
Bu alanda hizmet veren avukatlar; doğrudan kişilerin özgürlüğü için çalışmaktadır. Genel olarak ceza alanına bakan avukatların ortak görevi; ceza yargılamasında şüpheli veya sanık durumunda olan kişilerin suçsuzluğunun ispatı ve haklarını korumaya yönelik iddianame düzenleyerek savunma yapmalarıdır.
Ceza Avukatı Nedir?
Net bir ifade ile ceza hukuku alanında davalara bakan avukatlar; bir suçtan dolayı mağdur duruma düşen kişileri vekil sıfatıyla veya bu suçun failine müdafi olarak hizmet veren avukatları ifade eder. Bu alan oldukça kapsamlı olup kişilerin hem özgürlüğünün savunulması hem de mağdur haklarının üstlenilmesi açısından oldukça önemlidir.
Asliye Ceza Avukatı Nedir?
Özel olarak bakıldığında; ceza yargılanması kapsamında şüpheli veya sanık duruma düşen kişileri savunan, onları yargılama işlemlerinde temsil eden ve haklarını koruyan kişilere bu unvan verilmiştir. Ancak Türkiye’de herhangi bir mevzuatta veya uygulamada asliye ceza, iş hukuku, aile hukuku, ağırceza veya ceza olarak ayrı bir avukatlık branşı bulunmamaktadır.
Ağır Ceza Avukatı Nedir? Hangi Özellikleri Taşımalıdır?
Eskişehir ağır ceza avukatları şu özellikleri taşınmalıdır diye herhangi kesin bir tanım yapılmamıştır. Ancak toplumumuzda işlenen Türk Ceza Kanunu’nda veya Ceza Hukuku’nda görülen suçlara kıyasla; daha ağır nitelikteki davalarla ilgilenen avukatlara bu unvan verilmiştir. Bu alanda hizmet veren avukatlar Ağır Ceza Mahkemeleri’nde işlenen davalarla ilgilenirler.
Ağır ceza mahkemesi davalarına bakan avukatların; müvekkillerini en iyi biçimde savunabilmeleri oldukça önemlidir. Özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu’na ve Türk Ceza Kanunu’na daha hâkim olmaları gerekir. Çünkü avukatların ağır ceza davalarının soruşturma kapsamında sunacakları iddianamede kullanılan her şey müvekkilin lehine olmalıdır.
Eskişehir Ceza Avukatı Ne Yapar? Görevleri Nelerdir?
Ceza davasında vekil olan Eskişehir ceza avukatı sanığı hukuken savunmakla görevlidir. Avukatlar, sanıkları temsilen deliller sunar ve sunulan delillerideğerlendirir.Çünkü ceza muhakemesi alanı yaşanmış bir olayın mahkemede canlandırılmasını ifade eder.
Eskişehir avukat dava ile ilgili gerekli itirazları da yapar. Olaya tanıklık eden tanık, müşteki ve mahkemeye katılan diğer kişilere, müvekkilini savunmak adına çeşitli sorular sorma hakkına sahiptir. Sorulan tüm sorular olayın aydınlatılması açısından önemlidir.Eskişehir ceza avukatı görev kapsamı;
- Hem suçlu sıfatına düşen kişilerin hem de müştekilerin savunmalarını yapar.
- Bir kişinin kanunda suç sayılan bir eylemi gerçekleştirmesi sonrasında hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatılır. Ceza hukuku alanına giren davalarda ise avukatlar bu kişinin hakkını savunur.
- Avukatlar hazırladıkları iddianame ile müvekkillerinin haklarını veya taleplerini doğru ve etkili bir şekilde belirtir.
- Bu alanda hizmet veren avukatlar; müvekkillerinin suçlu sıfatının kaldırılması için gerekli delilleri ve belgeleri ilgili mercilere iddianame şeklinde sunar.
Eskişehir Ceza Avukatı Görevi Ne Zaman Sona Erer?
Ceza davalarında avukatların görevi, takip edilen davanın karara bağlanması ile son bulur. Avukatların karar kesinleşinceye kadar ilgili davayı takip etmesi zorunludur. Yerel mahkemenin verdiği karar sonrasında Yargıtay aşamasına bırakılır. Bu noktada avukat, Yargıtay aşaması başladığında kural olarak bunu takip etmekle yükümlüdür.
Eskişehir ceza hukukuna göre bir davada soruşturma aşamasında icra edilen avukatlık görevi yalnızca birkaç soruşturma işlemi için yapılmaktaysa; o işlemlerin sonuçlanmasının ardından görevli avukatın görevi son bulur.
Eskişehir Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak nitelendirilen davranışların yapılması sonucunda meydana gelen yaptırımlarla ilgili davalarla ilgilenmektedir. Ayrıca müştekilerin suç duyurusunda bulunmasından sonra başlayan soruşturmalarla ilgili davalara da bakmaktadır. Böylelikle bu alanın konusu içerisinde yer alan davalar, genel olarak şu şekildedir;
Ağır Ceza, Sulh Ceza Davaları ve Asli Ceza Mahkemelerinde Görülen Davalar |
Zimmet suçları |
Yağma suçları |
Tehdit, hareket, cinsel istismar ve şantaj yapma suçları |
Adam yaralama suçları |
Ağır yaralama suçu |
Kasten adam öldürme suçu |
Resmi belgede sahtecilik suçu |
Hile yapma ve hileli iflas suçları |
Yasama organına karşı suç |
Rüşvetten dolayı olan suçlar |
Siyasal ve askeri casusluk suçu |
İrtikap suçu |
Nitelikli dolandırıcılık |
Taksirle adam öldürme suçu |
Düşman devlete maddi ve mali yardım yapma suçu |
Yabancı devlet aleyhine asker toplama suçu |
Cumhurbaşkanlığı suikast ve fiili saldırı suçu |
Ceza Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu mudur?
Ceza davalarında şüpheliye etkin bir savunma yapılabilmesi açısından avukat tutmanın önemi büyüktür. Çünkü ceza davaları en önemli dava çeşitleri arasındadır. Bu davalarda sanık ve şüphelilerin özgürlüğü için savaşılmaktadır. İlgili davada, kişi kendini savunmayacak derecede olabilir. Ceza davalarında sanıkların veya şüphelilerin mutlaka herhangi bir avukattan danışmanlık ve hukuki yardım alması gerekir.
Ceza davalarında avukat tutulması zorunlu değildir. Ancak dava sonucunu bireylerin özgürlüklerini etkileyebileceği unutulmamalıdır. Sanıkların veya şüphelilerin dava da iyi bir savunma elde etmesi için tecrübeli bir avukattan yardım almaları onların yararına olacaktır.
Aksi halde dava kararının sanıkların aleyhine kesinleşmesinden sonra geri dönülemez zararların ortaya çıkması muhtemeldir.Dava sonucunda suçun niteliğine göre; sanıkların 30 yıldan fazla hapis cezasını kapsayan ağırlaştırılmış müebbet hapis alma durumu ortaya çıkabilir.
Ceza Davalarında Görevli Avukat En Fazla Kaç Kişiyi Savunabilir?
Ceza davalarında bir avukat aynı dava içinde birden fazla kişiyi savunma hakkına sahiptir. Bir avukat için davadaki müvekkillerin sayısının bir önemi yoktur. Çünkü görevini yerine getiren eden avukatlar aynı anda yüzlerce kişiyi savunabilir. Ancak avukatların savunduğu kişilerin arasında menfaat çelişkisinin olmaması oldukça önemlidir.
Bu noktada Eskişehir ceza avukatı tarafından yapılansavunma, müvekkillerin birinin lehine ancak diğerine zarar verecek durumdaysa;bu durum müvekkiller arasında menfaat çelişkisine neden olur. Böyle bir durumda avukat iki müvekkilden birini savunmayı tercih etmek zorunda kalacaktır. Aksi durumda her iki tarafın savunulması, savunma hakkına zarar verir.