Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Taraflar evliliklerini sona erdirmek istediklerinde önlerinde iki yol bulunmaktadır:

  • Anlaşarak Boşanma
  • Çekişmeli Boşanma

Taraflar boşanma sürecinde boşanma, velayet, tazminat veya nafaka gibi uyuşmazlıklar konusunda anlaşmaya varamadıkları durumlarda çekişmeli boşanma davası sürecine girerler.

Ayrıca çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi için evlilikte TMK 161-166. maddelerinde sayılan sebeplerin bulunması gerekir. Bu sebepleri daha ayrıntılı olarak incelemek için “Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Boşanma Sebepleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu yazımızda boşanma sürecinin nasıl geliştiğinden bahsedeceğiz.

Çekişmeli Boşanma Davası Süreci

Çekişmeli Boşanma Davası Aşamaları Nelerdir? 

Boşanma davaları, yazılı yargılama usulünün uygulandığı yargılama işlerindendir. Bu dava aşağıdaki aşamalardan oluşur:

  1. Dilekçelerin Teatisi

Davacının yetkili aile mahkemesine dilekçe vermesi ile boşanma davası süreci başlar. Bu dilekçe davalıya tebliğ edilir ve davalı dilerse cevap dilekçesi yazar.

  1. Ön İnceleme Duruşması

Ön inceleme duruşmasında uyuşmazlık konusu ve tarafların birbirlerinden talepleri tespit edilir. Yine bu duruşmada mahkeme tarafları anlaşmaya davet eder. Ancak taraflar anlaşamıyorsa bu durumda dava süreci devam eder. Tarafların dilekçelerinde beyan ettikleri delillerin toplanması için ara karar oluşturulur. Ayrıca taraflara delillerini sunmaları için süre verilir.

  1. Tahkikat Duruşmaları

Tahkikat aşamasına geçildiğinde mahkemeye sunulan delillerin değerlendirilmesi yapılır, tanıklar dinlenir ve bilirkişi raporları yazdırılır.

  1. Karar

Boşanma davasında incelenecek başka bir husus yoksa hakim dosya hakkında karar verir. Boşanma davası kararları gerekçeli olarak yazılır.

 

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri davanın ne kadar süreceğidir. Bu sürecin hak kayıplarına uğramadan sürdürülebilmesi için alanında deneyimli Eskişehir avukatından hukuki destek alınması gerekir. Çetintaş Arabuluculuk ve Hukuk Bürosu’nda deneyimli boşanma avukatlarından oluşan kadromuz ile iletişime geçerek boşanma sürecinizi hak kayıpları olmadan sürdürebilirsiniz.

Çekişmeli boşanma davaları, tarafların anlaşamadıkları konular, davanın görüldüğü yerdeki mahkemelerin iş yoğunluğu gibi hususlar dikkate alınarak 1 ila 1,5 yıl sürmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Süreci

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasından daha kısa sürmektedir. Çünkü taraflar boşanma ve ferileri konusunda bir anlaşmaya varmış ve bunu yazılı bir protokol ile mahkemeye sunmuşlardır.

 

Anlaşmalı Boşanma Kaç Celsede Biter?

Anlaşmalı boşanma davası genellikle tek celsede sonuçlanır. Ancak hakim mahkemeye sunulan protokolde eksik hususlar bulursa davanın ertelenmesine kara verir. Böyle bir durumda ise dava 2-3 duruşmada sona erer.

Dava her ne kadar kısa sürelerde sonuçlansa da burada önemli olan duruşma tarihinin ne zamana verileceğidir. Dava açıldıktan sonra mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 1 ay içinde duruşma günü verilir.

 

Anlaşmalı Boşanma Kaç Gün Sürer?

Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer sorusuna cevap verebilmemiz için öncelikle dava sürecinin nasıl işlediğini bilmemiz gerekir. Dava süreci şu şekildedir:

  1. Dava açıldıktan sonra duruşma günü belirlenir ve eşler duruşmaya davet edilir.
  2. Duruşma günü geldiğinde her şey usule uygun ise hakim tek celsede anlaşmalı boşanma kararı verir.
  3. Boşanmaya ilişkin gerekçeli kararın yazılması beklenir.
  4. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Taraflar istinaftan feragat ettiklerine dair beyanda bulunurlarsa veya verilen 2 haftalık istinaf süresi geçerse karar kesinleşir.

Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davası 1-3 ay sürecektir.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Hakimin Müdahalesi H3

Hakim, mahkemeye sunulan protokolün yasalara uygunluğunu denetler ve hukuka aykırı veya eksik bir düzenleme mevcut ise buna müdahale edebilir. Hakim yaptığı bu müdahaleleri tarafların onayına sunmalı ve tarafların onayını almalıdır.

Hakim tarafından anlaşmalı boşanma protokolüne yapılan müdahalelerin taraflarca onaylanması gerekir. Eşlerin yapılan değişiklikleri kabul etmediği durumlarda boşanma davası reddedilecektir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2005/6126 E. 2005/7139 K. sayılı kararında da bu husus şu şekilde açıklanmıştır:

“Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesi uyarınca anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur.”

 

Görüldüğü üzere tek celsede bitebilecek bir boşanma davasının hukuka uygun bir protokol ile açılmadığı anlaşıldığında dava uzar ve belki de reddedilir. Bundan dolayı deneyimli bir Eskişehir boşanma avukatından yararlanmak gerekir.


WhatsApp Destek Hattı